De Laatste Tournee – praktisch

Zoals eerder geschreven: de gemeente Geetbets stelde samen met Leader-werking Hageland de allereerste beleefwandelingen voor kinderen en gezinnen voor. Bij elke wandeling hoort een audioverhaal van Bruno Buteneers (ik dus). In The Rock Studio van Domingo Smets in Geetbets lazen professionele stemacteurs de verhalen van de Linterse auteur Bruno Buteneers (opnieuw of nog steeds ik) in.

Tijdens de opnames mocht ik steeds aanwezig zijn en ik was onder de indruk van hoe vlot en professioneel het er aan toe ging. Ik wilde dolgraag opnieuw met deze mensen samenwerken.

Al snel bedacht ik als personages drie bandleden van een metalband (zonder succes, maar met schulden) Domingo, Benny, Frank en hun stagiair Anaïs.

Financiering

Maar nu moest ik dus op zoek naar datgene waar de spreekwoordelijke beer voor danst: geld. Via via kwam ik het platform voor gezamenlijke financiering Ulule op het spoor. Ulule maakt het mogelijk voor onafhankelijke projecten om fondsen te werven. Alle twijfels overboord en het gewoon doen! Mijn actie steunen kon al vanaf 1 euro. Voor 5 euro kan je de afleveringen exclusief in primeur beluisteren. Met de grootste reward van 50 euro verwerf je een soort van aandelerschap. Want het blijft de bedoeling om met twee grappige afleveringen mensen uit de business te overtuigen om een hele reeks van minstens zes afleveringen te bestellen. Wanneer dit gebeurt, dan delen de crowdfunders in de vreugd. Zou dit lukken?* Desnoods zou ik het zelf financieren, want ik had er zin in! Sommige mannen kopen een motorfiets rond hun veertigste, voor mij dan een audio-sitcom.

De studio & scenario’s

Als eerste boekte ik The Rock studio in Geetbets, omdat ik er rotsvast van overtuigd was dat dit de ideale plek voor de opnames van ‘De Laatste Tournee‘ is. Het Engelse ‘Cabine Pressure’ werd voor een live publiek opgenomen. Voorlopig behoort dit nog niet tot de mogelijkheden. Gelach nodigt uit tot gelach, dus zullen we zorgvuldig en chirurgisch (de door sommigen gevreesde) canned laughter of lachband toevoegen. Niet zomaar wat geluiden van internet, maar de gulle lach werd in Andalousische velden geoogst (bij Spaanse pro’s aangekocht). Aan de audio sitcom worden na de opnames natuurlijk ook nog andere geluiden toegevoegd (starten van wagen, ruitenwissers, sirene...)

Vervolgens begon ik verhaallijnen te verzinnen. Iedere aflevering zou ongeveer 21 minuten duren (volledig scenario rond de 4.800 woorden). Volgens de regels van de kunst best ook rekening houden met de structuur.
Aflevering 1: Assenbergen, Aflevering 2: Bando (voor de zekerheid ook al aan de derde aflevering begonnen: Chimois).
De goede lezer heeft maar een half woord nodig: de vierde aflevering moet dus met de letter d beginnen.

Het blijft de bedoeling/mijn wens/verlangen om met twee grappige afleveringen mensen uit de business te overtuigen om een hele reeks van minstens zes afleveringen te bestellen.

Het leek me leuk om iets te doen, wat in een professionele studio iedereen op de zenuwen werkt.

De stemmen

Omdat ik de voornaam van de eigenaar van The Rock studio zo goed vond, besloot ik een van mijn personages dezelfde voornaam te geven: Domingo. Voor dit fijne personage kwam ik Lennart Lemmens op het spoor. Deze acteur is vooral bekend van zijn rol als Stan Van Damme in de reeks Thuis en als Sam uit de Ketnetreeks Campus 12. Ook leverde hij zijn stem aan het hoofdpersonage van de animatiefilm 100% wolf.

Vorig jaar mocht ik al prettig samenwerken met Thomas. Op zijn site kondigt hij zich aan als: voice-over, stemacteur, strotstuntman met meer dan 15 jaar ervaring op radio, tv en online. Met de nodige trots kon ik dus vervolgens  Thomas Cordie aankondigen voor de stem van Benny voor De Laatste Tournee. Dit personage zal een fijne kruising tussen Blackadder en Douglas (uit Cabine Pressure) worden. 

Het personeelsbestand bij de metalband Optic Nerve blijft groeien. De rol van stagiair/manager van de band Anaïs zal vertolkt worden door Sara Arnauts. Sara speelt al toneel sinds 1999 en dit bij verschillende gezelschappen. Binnenkort verleent ze dus haar stem aan De Laatste Tournee. In 2019 zwaaide ze af aan de Impro Academy van de Belgische Improvisatie Liga. Ook best handig: ze woont vlak bij de opnamestudio in Geetbets. Zich verslapen op de dag van opname is dus geen optie!

De (vierde) rol van Frank zal door niemand minder dan Johnny Trash ingesproken worden. Johnny is een man van vele talenten. Hij is niet alleen comedian, hij is ook singer-songwriter, rockster en Rockabillyzanger en -drummer in verscheidene bands. The Legendary Johnny Trashmusic & comedy from the heart of Belgium! Ik kijk er enorm naar uit om met hem samen te werken. Hier zie je hem aan het werk!

Johnny Trash

De opnames

Op 27 juni doken we de studio in. Het blijft altijd een magisch moment om geschreven woorden tot leven te zien komen. Na de opnames gaat de sound engineer aan de slag om de versprekingen uit het verhaal te knippen en de noodzakelijke geluiden toe te voegen. Hopelijk bevalt het resultaat jullie binnenkort.

NOOT:
* Het blijven vooral familieleden, vrienden en kennissen die hiertoe bereid zijn. Ook al stond het in de krant: nobody could care less. Het is dan ook vooral dankzij hen dat het gelukt is. 1.210 keer dank u wel!