De laatste tournee- het idee

Enkele jaren geleden kreeg ik in bad een Archimedes Eureka-moment. Nauwelijks afgedroogd, pende ik het filmscenario neer voor een komische film (Amen).* Maar niemand had me verteld dat het enkele miljoenen euro’s kost om zoiets te verfilmen. Van warm bad naar koude douche!  Twee jaar geleden schreef ik het scenario voor een sitcom over het personeel van een ambachtelijke sapcentrale (zie pagina Asap). Maar niemand had me verteld dat een proefaflevering draaien ook enkele duizenden euro’s kostte.
Kost mensen aan het lachen brengen dan zoveel geld? Twee opties sprongen me te binnen: met graffiti grappen op de toiletmuren in stations gaan spuiten of…

In Engeland zijn audio of radio sitcoms ingeburgerd (zoals Cabine Pressure) en luisteren er miljoenen mensen naar.
In Vlaanderen zijn tal van romans ingelezen, kan je urenlang luisteren naar interessante podcasts of genieten van grappige audioverhalen voor kinderen. Kunnen we zo’n radio sitcom zelf maken? Een half uurtje lachen met de dolle fratsen van enkele leuke personages? Dat lijkt wel de ideale ontspanning voor tijdens het joggen, in de file of in het bad. Toch nog eureka?!?

Deze keer kreeg ik de kans om ervaring op te doen, want in 2021 mocht ik drie audioverhalen schrijven voor kinderen. Een beetje te vergelijken met de hoorspelen van Het Geluidshuis. In The Rock Studio van Domingo Smets (in Geetbets) gebeurde de klankenmagie en lazen professionele stemacteurs de verhalen in. Zo kan je onder andere nieuwsanker Stef Wauters als verteller in het eerste verhaal herkennen. Andere stemmen werden ingelezen door Thomas Cordie, Ann Grutman, Emmi Verlooy, Evi Verbruggen en nog veel meer. Bij de verhalen horen ook sprookjesachtige illustraties van Roger Fouquet én er werd zelfs een titelsong (Die Meid is te mijden) gemaakt voor de Bokkenrijdersproeven.
Dit audioverhaal kan je hier beluisteren.

En dat, beste vrienden, smaakte dus naar meer!

Als je een probleem hebt, als niemand anders je kan helpen, en als je ze kunt vinden, dan kun je misschien het Bokkenrijders-Team inhuren.
Mèh mèh mèèèèh.

NOOT:
* Na goede raad en tal van afwijzingen stuurde ik het scenario van Amen in 2022 naar Marc Punt (schrijver van Fritz & Freddy, Bownling Balls, Matroesjka’s… ) en hij zei er over: ‘Het heeft absoluut potentie. Er moet nog aan geschaafd worden, maar dat komt wel goed, denk ik. Een goed scenario vindt toch meestal wel zijn weg. Ik zou dus zeker niet opgeven als ik jou was.’ Ook oneindig veel dank voor Youri Boone (De Ronde, Callboys) die geduldig de eerste versie las en veel tips gaf! Uiteindelijk is het toch nog een toneelstuk geworden.