Over… het lab van Dokter Van Flanst

(Avondvullend blijspel voor 5 dames, 3 à 4 heren en één figurant)

In het lab van dokter Van Flanst staat Liese op tafel te dansen. Haar dag kan niet meer stuk. Maar dan laat Roel, haar afspraakje, weten dat hij haar laat zitten. Verbouwereerd laat Liese per ongeluk een gasvormig vaccin ontsnappen. Meteen daarna komt lab assistente Inne binnen, haar vlijtige en streberige tegenpool. Inne ruikt meteen onraad en voelt dat Liese wat in haar schild voert. Ook haar collega Philippe heeft zo zijn zorgen. Graag wil hij in Frankrijk een restaurant beginnen en de vooruitzichten op de proeven om chef-kok te worden bezorgen hem heel wat nervositeit. Enkele ogenblikken later komen dokter Frank Van Flanst, premier Angela, haar assistent Jana en Lieses moeder Irma binnen.

Dokter Van Flanst is trots op zijn vaccin. Maar premier Angela verliest al snel haar interesse als blijkt dat er niemand aan de ziekte lijdt waar het vaccin tegen helpt. Liese besluit om dan ook maar te verzwijgen dat het vaccin weg is. Inne en Irma sluiten een weddenschap af die ernstige gevolgen voor Liese heeft. Liese krijgt een jaar de tijd om haar werk te behouden en een lief te vinden of haar erfenis en woning behoren Inne toe.

Een jaar later lummelen Liese en Philippe wat in het slordige lab rond. Er is haast geen werk en het leven gaat zo zijn gangetje. Tot plots een wereldwijde pandemie losbarst waar alleen het vaccin van dokter Van Flanst tegen kan helpen. Na de spot en hoon omdat hij een vaccin had tegen een ziekte waar niemand aan leed, staat nu de ganse wereld te popelen om het vaccin van dokter Van Flanst te gebruiken. Premier Angela wil zich als eerste laten vaccineren en wil er politiek voordeel uit halen. Andere landen willen zelfs het vaccin kopen of laten stelen. Liese neemt Philippe in vertrouwen en samen moeten ze een manier trachten te vinden om deze crisis het hoofd te bieden. Ook de weddenschap van haar moeder werpt nog een donkere schaduw over haar en enkele misverstanden vertragen de boel.

‘Het lab van dokter Van Flanst’ is een komisch stuk in vier bedrijven:
pech, pandemie, paniek en prutser.

Hier kan je een leesfragment bekijken.

Meer informatie over dit toneelstuk vind je terug bij Almo bvba.