Over… Nachtheksen

Het boek onthult het aangrijpende verhaal van drie bijzondere vrouwen, Elza, Irene en Marie, die elkaar onverwacht leren kennen in een wereld die wordt gedomineerd door genderongelijkheid en politieke onrust. Terwijl Duitsland zich bewapent en de schaduw van de Tweede Wereldoorlog zich verspreidt, worden deze vrouwen geconfronteerd met een keuze die de loop van de geschiedenis  kan veranderen.

Dit is de vierde avonturenroman van Bruno Buteneers. De Linterse auteur heeft zich vooraf duidelijk goed geïnformeerd. Zijn schrijfstijl en -taal zijn direct, maar aangenaam om te lezen. Bruno brengt de lezers in contact met een intrigerende mix van geschiedenis en fictie.

‘Het is een ontdekkingstocht naar het onbekende. De kracht van vriendschap en vastberadenheid wordt getest tegen de achtergrond van een tumultueuze tijd,’ zegt Bruno, ‘De kiem van mijn verhaal ligt bij een eenheid van de luchtmacht van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nachtheksen verwijst naar die opmerkelijke eenheid van moedige vrouwelijke piloten. Ze werden bekend vanwege hun onverschrokkenheid en vastberadenheid. Met dat idee ging ik aan de slag. Maar mijn verhaal speelt zich enkele jaren voor de oorlog af. De Duitsers experimenteren met de allereerste raket en bij ons zoeken enkele verontruste mensen een manier om hen af te schrikken. Maar daar zijn ze eigenlijk wat onbeholpen in en te naïef. Ze smeden een plan dat gedoemd lijkt om te mislukken.’

De auteur neemt lezers mee op een meeslepende reis, waar feitelijke gebeurtenissen naadloos samenvloeien met verbeeldingskracht. De personages komen in een grijze zone terecht. Slechte personages onthullen onverwachte facetten van hun persoonlijkheid, waardoor lezers worden uitgedaagd om voorbij oppervlakkige beoordelingen te kijken. En omgekeerd, want het verhaal vermengt subtiel de lijnen tussen goed en kwaad.

Als herinnering aan het schrijfproces liet Bruno door Roger Fouquet (70, Kessel-lo) een aquarelschilderij maken van zijn drie hoofdpersonages. Roger is dan ook geen onbekende in de schilder- en aquarelwereld. Op het einde van het verhaal vind je een QR-code die naar deze prachtige aquarel leidt.